Choď na obsah Choď na menu
 


Činnosť kynológickeho klubu za rok 2014

5. 4. 2015

Činnosť kynológ. klubu  Turčianske Teplice za rok 2014

Február –ukážka na lyžiarskom stredisku Skalka-Kremnica . aj na malom a obmedzenom priestore sme zaujali a pobavili prítomných lyžiarov.

Máj- pretek BVK- Handlová postup na majstrovstvá Slovenska. Po ťažkých bojoch o vzácne body a sekundy zo 76 pretekárov postúpili naši členovia Miroslav Paulovič a Emka  Petrovičová  a mali reprezentovať v septembri náš stredoslovenský kraj. V tomto preteku sa preteká v behu na 2 km spolu zo psom, streľba zo vzduchovky ,hod  granátom na cieľ prekonávanie prírodných a umelých prekážok. Po dobehnutí  a vydýchaní sa prevádzajú cviky obrany alebo poslušnosti. Neskôr pre pracovne povinnosti sa týchto majstrovstiev nezúčastnili čo je veľká škoda.

Jún-- MDD ukážka výcviku a zábavne hry pri príležitosti MDD v kúpeľnom parku. snažili  sme sa deťom ukázať nielen poslušnosť ale aj ako zabaviť svojho psíka a skúsiť kto je šikovnejší.

Na požiadanie p. Černakovej sme sa zúčastnili na akcii ktorá mala názov zahájenie sezóny pri Jazierku. Akcia sa konala v Jasenskej doline a účel bolo aby sa deti zo svojimi štvornohí mi priateľmi prešli na vrchol lyžiarskej dráhy a tam bolo malé občerstvenie a spať do chaty. Tam sme predviedli ukážku výcviku a obrany pre prítomne deti. Bolo len na škodu že v tomto dátume bolo mnoho iných akcia tak účasť nebola až taká vysoká. v polovici mesiaca sme mali brigádu na cvičišti kde sme sa zamerali hlavne na úpravu trávnatej plochy. Koncom mesiaca náš čakal najvetši úkol a to usporiadať  pretek v poslušnosti v Blatnici na golfovom  ihrisku. Tento pretek je započítavaný do ligy OBEDIENCE-SK. V tomto preteku sa preteká v 10 cvikoch poslušnosti a pretekári môžu podľa náročnosti pretekať v 4 kategóriách a to OBZ-začiatočnici, OB1, OB2 OB3.Našľi členovia klubu sa posnažili a zase zabezpečili či sponzorskými cenami alebo materialnovou pomocou, a od pretekárov a rozhodcov sme dostali len poďakovanie za krásny pretek .Náš klub reprezentovali 2 pretekári Miroslav Paulovič a Emka Petrovičová ktorí v o svojej triede obsadili 4a5 miesto. Ľudo Krampe bol poverený na tento pretek ako hlavný stevard –toje človek ktorý velí pretekárom na cvičebnej ploche. Pretek bol po 1x aj zo zahraničnou účasťou 3 českých  závodníčiek kde sl. Kristýna Vojkovská je majsterka Českej republiky. Preteku sa zúčastnilo 19 pretekárov. Aj tak tu chcem poďakovať naším členom že sme dokázali zabezpečiť tak náročný pretek k všeobecnej spokojnosti.

Naša ďalšia ukážka bola na požiadanie skautov z Handlovej ktorý mali stanovy tábor v Rakšianskej doline. Na úvod nám deti zaspievali peknú pieseň, potom nasledovala samotná ukážka poslušnosti a neskôr sme odpovedali na zvedavé otázky, a potom sme deťom požičali našich psíkov ktorí sú správne socializovaní a deti si s nimi zašantili. Odchádzali sme z výborným pocitom že sme spravili zas dobrú vec.

Ďalšia ukážka bola v Blatnici pri  dňa Vidiecky deň Turca v ukážke sme predviedli poslušnosť , športovú a služobnú obranu. Aby to bolo aj trocha zábavne zapojili sme do ukážky aj deti ktorí súťažili z našimi psikami v šikovnosti a poslušnosti. A potom ich sponzori odmenili sladkými cukríkmi.

V jesennej čas sa konali voľby za starostov atak v rámci predvolebného boja sme boli oslovený 4 kandidátmi ktorý kandidovali v rôznych obciach v Turci.

V septembri sa konali majstrovstva Slovenska v OBEDIENCE-poslušnosťi v Nitre kde boli pretekári zo Slovenska , Česka, Maďarska ,Poľska. Náš klub zastupoval Ľudo Krampe a to ako riaditeľ preteku a hlavný stevard-človek ktorý velí psovodom predpísane cviky a disciplíny. Hlavná rozhodkyňa z Fínska bola spokojná nielen s krásami nášho Slovenska ale aj s výkonom nášho zástupcu klubu.

Naša členka Veronika Sobolová reprezentovala náš klub na obranárskych pretekoch ktoré organizoval klub Dušana Krupu Turč. Tepliciach ako obranárska liga a zároveň memoriál Miroslava Mažáriho. Darilo sa jej výborné v Turč. Teplic. Skončila 2 v Novej Bani 4 a v Kľačanoch 1 atak získala prvé miesto v tejto lige za rok 2014.Je to náročná obranárska súťaž kde každé maličké zaváhanie psíka stoji drahé bodiky a tie chýbajú potom k dobrému umiestneniu.. V priebehu roka sa jej podarilo zo psíkom plemeno Rotvailer menom Blek zložiť skúšku SVV1. Je to skúška v stope , poslušnosti a obrane.

 Ďalší pretek v ktorom sa zúčastnili naši členovia bol v Slovenskom Pravne., kde sa pretekalo v behu na 1km ,streľba, hod granátom na cieľ, športová obrana. Keďže boli vyhodnotený len prví 3 pretekári tak sme skončili niekde v bojovom poli. Už na štarte nám však bolo jasne že moc veľkú šancu nemáme pretože porovnávať sa z profi vojakmi alebo 12 ročnými chlapcami a dievkami mi   hodne postarší sme nemali šancu a niektorí naši psikovia ani obranu nerobili veď to nemajú v povahe – Dalmatínsky , retriver, ale bolo to aspoň dobra skúsenosť pre niektorých ktorý boli na takomto preteku po prví krát. No a tu sú naši odvážlivci. Sandra Giretová, Karolína Rešetárová, Andrea Pareničková, Veronika Sobolová, Marian Martinkovič , Ludo Krampe.

No najvadši úspech dosiahol náš člen Miroslav Paulovič ktorý pracuje  ako psovod v nápravnom ústave Sučany a zúčastnil sa zase zo psíkom Spred (SPíD) na  majstrovstvách Slovenska ZVJS  v Leopoldove. Vlaňajšie prvenstvo neobhájil  ale z najlepšou stopou a drobnými stratami v poslušnosti skončil na 3 mieste , a tím si vybojoval aj postup aby reprezentoval Slovensko na majstrovstvách Českej republiky väzenskej stráže. Vo veľmi ťažkej a zahraničnej  konkurencii  obsadil výborné 7 miesto. Boli tam pretekári nielen z českej väzenskej stráže aj z  Maďarska Poľska ale aj českej polície Je to výborný úspech a psík pôvodným menom Vagabund z Politanu dostane čoskoro nového učňa pretože Mirko ide mať nove šteniatko a bude ho zaúčať do tajov psičkárskeho života. Tak držíme palce.

No a čo sa nám nepodarilo tohto roku   no hlavne môžeme banovať za dobrým guľášom ktorý nám vždy navaria naši chlapi Janko Finda aĽubo Karas. Prečo no lebo prší a zase prší aprši . A keďže v septembri zase hodne pršalo tak sme nemohli uskutočniť našu každoročnú  klubovú súťaž v šikovnosti našich členov a ich psíkov .Je to súťaž kde sa hodne nasmejeme a je výborná nálada a samozrejme víťazi sú odmenení aj cenami.

Ku koncu roku sme mali členskú schôdzu, kde sme prehodnotili činnosť klubu  a po zaželaní všetkého dobrého v roku 2015 sme ukončili tento rok.

No a čo na zaver  v priestoroch klubu v Diviakoch je k dispozícii výcvikový priestor z prekážkami nielen pre našich členov ale i iných psičkarou kde radi privítame zaujemcou o to aby niečo naučili nielen seba ale aj svojho psíka a naučiť aby naše súžitie človeka a psa bolo len o radosti z pohybu a lásky ktorá je nám našimi psíkmi nám  opätovaná.